Erwtensoep is een klassiek gerecht dat vooral in Nederland veel gegeten wordt. Deze dikke, hartige soep staat bekend om zijn rijke smaak en voedzaamheid. Het is een perfect gerecht voor de koude wintermaanden, maar kan eigenlijk het hele jaar door gegeten worden. In dit artikel delen we een heerlijk recept voor erwtensoep, zodat jij ook kunt genieten van deze traditionele Nederlandse lekkernij.

Om te beginnen heb je de volgende ingrediƫnten nodig:

– 500 gram spliterwten
– 1 prei
– 2 winterpenen
– 1 knolselderij
– 1 grote ui
– 2 rookworsten
– 250 gram speklappen
– 1 laurierblaadje
– Zout en peper naar smaak

Voordat je de erwtensoep gaat maken, moet je de spliterwten eerst goed wassen. Doe dit door ze in een vergiet te doen en onder de kraan af te spoelen. Zorg ervoor dat je alle vuil en eventuele steentjes verwijdert. Vervolgens kun je de gewassen spliterwten in een grote pan doen, samen met de laurierblaadje en voldoende water. Breng het geheel aan de kook en laat het ongeveer 1,5 uur zachtjes pruttelen. Roer af en toe door de pan om te voorkomen dat de erwten aan de bodem blijven plakken.

Terwijl de spliterwten koken, kun je de groenten en het vlees voorbereiden. Snijd de prei, winterpenen, knolselderij en ui in kleine stukjes. Het is belangrijk dat je de groenten goed wast voordat je ze gaat snijden. Snijd ook de rookworsten en speklappen in plakjes.

Zodra de spliterwten ongeveer 1,5 uur gekookt hebben, kun je de gesneden groenten en vlees toevoegen aan de pan. Breng het geheel opnieuw aan de kook en laat het nog eens 1,5 uur zachtjes pruttelen. Roer regelmatig door de pan en voeg indien nodig extra water toe.

Als de erwtensoep de gewenste dikte heeft, kun je het laurierblaadje verwijderen en de soep op smaak brengen met zout en peper. Proef even of de smaak naar wens is en voeg eventueel nog wat kruiden toe indien nodig. Serveer de erwtensoep vervolgens warm en garneer met wat fijngehakte peterselie.

Erwtensoep is een gerecht dat zich goed leent voor het maken van grote hoeveelheden. Het is namelijk perfect in te vriezen, waardoor je altijd een voorraadje erwtensoep in huis kunt hebben. Serveer de erwtensoep met een paar sneetjes vers roggebrood en katenspek voor een extra hartige touch.

Ik hoop dat dit recept voor erwtensoep je inspireert om zelf aan de slag te gaan in de keuken. Geniet van deze heerlijke, traditionele Nederlandse soep en laat het smaken!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *